Welcome to
Ela Meteora Trikala

Ένας κόσμος είναι εδώ για να σου πει αμέτρητες ιστορίες! Ελα…Μετέωρα, Τρίκαλα, Πύλη, Φαρκαδόνα

inner__compass

Οι εκκλησίες του Βαρουσίου – Μια χορωδία από καμπάνες και σήμαντρα

Ακολουθούμε τον δρόμο για το Βαρούσι στα Τρίκαλα, την παλαιά πόλη των Τρικάλων. Ξαφνικά η πόλη του σήμερα μεταμορφώνεται και υψώνονται γύρω σου αυλότοιχοι που πίσω τους ανθοφορούν οι εποχές. Αρχίζεις να ακούς άλλες ιστορίες που τις αφηγούνται τα αρχοντικά θεμελιωμένα αιώνες πριν. Σου μιλάνε για μια ίδια αλλά άλλη πόλη, που είχε εκεί κάποτε το κέντρο της και συγκέντρωνε τον κόσμο στις ενορίες της. Εκκλησίες που μοιάζουν να αναβλύζουν ανθρώπινη ιστορία, προσευχές που υψώθηκαν σε σπάνιες αγιογραφίες και που στα στασίδια τους που ακόμη έχουν την μνήμη του παρελθόντος, στάθηκαν αμέτρητοι άνθρωποι.

Η βόλτα στολίζεται χάρη σε αυτές τις εκκλησιές με μια μουσική πανδαισία. Οι καμπάνες των πολλών βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών αρχίζουν και ηχούν ρυθμισμένες σε μια μελωδία. Είναι μια μοναδική χορωδία που κρατάει ζωντανή μια ξεχωριστή διαδρομή της πίστης αλλά και της αρχιτεκτονικής υπεροχής.

Κάθε γειτονιά του Βαρουσίου έχει τη δική της εκκλησία, τη δική της συμμετοχή στην χορωδία. Ιδιαίτερη είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, που χρονολογείται από το 1896 και έχει χτιστεί στη θέση της παλιότερης, βυζαντινής εκκλησίας που καταστράφηκε, των Αγίων Αναργύρων. Η Παναγία Φανερωμένη του 1853, η Αγία Μαρίνα του 1766, η Αγία Επίσκεψη του 1543 και ο Άγιος Δημήτριος του 1580, είναι επίσης ενδεικτικές.

Όλες αυτές οι εκκλησιές, σηματοδοτούσαν τη Χριστιανική συνοικία κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Σήμερα παραμένουν λειτουργικές γεγονός που προσφέρει στον κάθε επισκέπτη να τις επισκεφθεί αλλά και να βιώσει ακόμη περισσότερο το ταξίδι της παράδοσης της πόλης των Τρικάλων και μιας εποχής που σήμανε πολλά και για το σήμερα της περιοχής.
Η στιγμή που δεν πρέπει να χαθεί ωστόσο είναι η εμπειρία της Μεγάλης Εβδομάδας στο Βαρούσι. Η Άνοιξη ήδη έχει πλημμυρίσει με πολύχρωμη όψη τα στενά του Βαρουσίου. Ο χρόνος μέχρι την Ανάσταση και μέχρι να δοθεί ο εορταστικός τόνος στις καμπάνες, μετριέται με παραδόσεις που τηρούνται ακόμη. Όπως και αυτή της Μεγάλης Παρασκευής. Μιας μέρας θλίψης όπου βιώνεται βαθιά ώστε να υποδεχθεί η περιοχή το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης με την απόλυτη μεγαλοπρέπεια. Τότε θα ακούσετε τις καμπάνες να ηχούν στο πένθος μέχρι που θα δύσει ο ήλιος και τότε αργά το απόγευμα, θα ξεκινήσει από κάθε εκκλησία κι ένας διαφορετικός Επιτάφιος έχοντας πίσω του εκατοντάδες κόσμο. Κάθε δρόμος είναι και μια πομπή ώσπου όλες θα φτάσουν μαζί με τις υπόλοιπες από όλη την πόλη, στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων. Κάτι ασυνήθιστο και θαυμαστό, μοιάζουν οι πομπές στο τέλος να ενώνονται σε έναν πυρήνα με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Ela και ανακάλυψε

Θεματικοί

Μετέωρα – Μοναστική κοινότητα

Αναζητώντας την γαλήνη, αναζητώντας την απόλυτη αρμονία, άρα ...

Περισσότερα

Θεματικοί

Μετέωρα – Γεωλογικό Φαινόμενο

Στη κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα ...

Περισσότερα

Εμπειρία

Ράφτινγκ – Ο δρόμος του νερού που σμίλεψε τους βράχους

Γύρω από τα Μετέωρα, όπως και σε όλο το νομό Τρικάλων, συναν ...

Περισσότερα

Άθληση

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου – Ζωντανό παραμύθι

Τα Περτουλιώτικα λιβάδια είναι ένα ρολόι της φύσης. Ένα ημερ ...

Περισσότερα

Εμπειρία

Πεζοπορία και Ποδηλασία – Διαδρομές σε αιώνια δάση

Κρυφές πηγές, άγνωστα περάσματα, δάση που αιώνια βρίσκονται ...

Περισσότερα

Εμπειρία

Καταφύγιο Κόζιακα – Στη θαλπωρή της κορυφής

Μέχρι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει κανείς στο νομό Τρικάλων; Ί ...

Περισσότερα

Περιπέτεια

Ασπροπάρης – Ο μυθικός γύπας των βράχων

Ο Ασπροπάρης, είναι ένας από τους τέσσερεις γύπες της Ευρώπη ...

Περισσότερα

Αναψυχή

Ληθαίος – Καθρεφτίζοντας τη ζωή μας

Ο καθρέφτης της ζωής και η πηγή της ρομαντικής διάθεσης στην ...

Περισσότερα